Dansul modern. Un sport, dar și o artă în același timp. O disciplină care are din ce în ce mai mulți fani în România, dar și la Brașov. Și asta datorită numeroaselor filme de la TV sau înregistrărilor de pe Youtube. Și nu numai! În fapt, cui nu-i place să danseze?
Conducătorii ACS Kids Tâmpa Brașov / ACS Tâmpa Brașov au înțeles că pentru a da culoare proiectului la care lucrează este nevoie de ceva aparte. De ceva nou, dar în același timp vibrant și care să atragă copiii să facă sport și nu numai. Astfel s-au pus bazele, în noiembrie 2019, secției de dans modern/sportiv a clubului. Iar cel care are misiunea de a construi un lucru extraordinar este Ana Maria Lita. Un om pasionat, ambițios și foarte perserverent, care dorește să arate că orice este posibil. Trebuie doar să vrei și să să te lupți cu toată ființa ta pentru a reuși. „Pentru mine, dansul sportiv este marea mea pasiune. Este o disciplină pe care o iubesc și pe care am practicat-o timp de 8 ani de zile, iar acum am decis că este timpul să dau mai departe tot ceea ce am învățat. Am acceptat cu mare drag propunerea celor de la ACS Kids Tâmpa de a face parte din acest proiect foarte interesant. Chiar dacă dansul modern nu este o disciplină foarte răspândită sau cunoscută în Brașov, vreau să schimb acest lucru. Și cu siguranță voi reuși”, a declarat Ana Maria Lita.

În prezent, secția de dans modern de la ACS Kids Tâmpa Brașov are 24 de fete, cea mai mică fiind în vârstă de 7 ani, iar cea mai mare 11. „Deși ne desfășurăm activitatea de doar câteva luni, am reușit să strângem destul de multe fete, care să deprindă tainele acestui sport. Vrem ca ele să practice în același timp o disciplină sportivă, dar și o activitate care să le permită să se și distreze, să lege prietenii, să crească frumos și să devină oameni de bază în societate. Ce facem noi aici, la ACS Kids Tâmpa? Abordăm o serie largă de stiluri de dans: contemporan, modern, street dance, fetno dance – inspirat din folclor. Practic, suntem o trupă de dans care își propune să meargă la competiții naționale și internaționale. Avem și un nume pentru trupa noastră: Ana Dance Kids Tâmpa”, a mai adăugat Ana Maria.

Tânăra profesoară a grupării „alb-albastre” a dezvăluit planurile de viitor pentru secția pe care o coordonează: „Și la noi, ca și la celelalte sporturi, vrem să construim o structură cu o bază solidă, care să ne ofere posibilitatea de a crește și de a evolua frumos. Pentru dansul modern, performanța este participarea la concursuri naționale și internaționale, unde îți poți măsura forțele cu trupe celebre, în binecunoscutele «battle-uri», cum ați văzut prin filme. Acolo se punctează originalitatea, ținuta, mișcarea, dar și alte aspecte, care îți permit să ajungi în fazele finale sau să câștigi. Pentru asta este nevoie de o arie de selecție mare. Tuturor le place să danseze, dar nu toată lumea poate practica dansul modern. De aceea încercăm să identificăm cât mai multe fete care au aptitudinile necesare pentru acest sport. Sigur, pe viitor, ne gândim să facem selecții și pentru trupe de băieți sau mixte, dar în timp. Sunt sigură că vom reuși. Avem ambiția, dorința și perseverența necesare pentru a face asta”.

Ana Maria Lita are și un îndemn pentru părinții care vor să-și aducă fetele la dans modern: „Este foarte important ca orice copil să facă sport. Este un lucru esențial pentru dezvoltarea lui, atât fizică, cât și psihică. De ce dans sportiv? Pentru că tuturor le place dansul. Pentru că este un sport care lucrează majoritatea grupelor de mușchi, e un sport care înseamnă energie, pasiune, muncă, ambiție, lucru în echipă și multe altele. Dansul sportiv scoate copilul din rutină și îl ajută enorm să-și dezvolte latura psihologică, să crească frumos. Îi sfătuiesc pe părinți să-și aducă fetele la dans sportiv la clubul nostru. Am ambiția, pasiunea și dorința necesară pentru a le ajuta să reușească. Va fi o experiență pe care nu o vor uita niciodată”.