Stadionul „ICIM” Brașov. O arenă din cartier, unde fotbalul s-a jucat mereu cu inimă. Cu inimă și cu suflet, cu pasiune și cu ambiție, cu dăruire și cu bucurie. Un loc trist mult timp, dar care a revenit la viață în ultimi ani. Și asta datorită proiectului ACS Kids Tâmpa Brașov, care a readus fotbalul și sportul pe bătrâna arenă dintre blocuri.

Dar să o luăm cu începutul. Arena „dintre blocuri” a fost baza oficială a echipei ICIM Brașov, una din reprezentantele județului nostru în Liga a 2-a începând cu anii ’70. Un stadion cu o capacitate de aproximativ 10.000 de locuri, având și un al doilea teren de antrenament, ce era folosit de membrii centrului de copii și juniori ai formației de la acea vreme. ICIM a rezprezentat cu mândrie fotbalul brașovean foarte mulți ani în Liga a 2-a (Divizia B cum se numea pe atunci), reușind să termine de 2 ori pe locul 4 în anii ’80. Dar cea mai importantă realizare a „constructorilor” brașoveni a fost un incredibil loc 3, obținut în anul 1977-1978, sub comanda antrenorului Constantin Mateescu. Iar unul dintre oamenii de bază ai echipei de atunci era Adrian Hârlab, actualul director tehnic al ACS Kids Tâmpa Brașov

Meciuri cu stadionul arhiplin

Adrian Hârlab (foto jos – rândul de jos al doilea din dreapta), un fundaș dreapta care urca foarte des în atac și care era una din piesele de nelipsit ale angrenajului tactic gândit de „Nea Dinu” Mateescu atunci. „Eu am venit în 1977 la ICIM și am prins poate cea mai bună perioadă a acestei echipe. Una foarte frumoasă, cu un antrenor foarte bun, dar și cu mulți, foarte mulți oameni în tribunele de pe ICIM. Așa era atunci, cluburile aveau o susținere foarte puternică din partea intreprinderilor, astfel că ieșeau derby-uri foarte frumoase. Am jucat și trăit pe propria piele multe meciuri acasă cu stadionul arhiplin, cu oameni cățărați pe garduri pentru a vedea fotbal de calitate. Ba chiar, îmi aduc aminte că la acel sezon din 1977 partida cu Steagul Roșu Brașov (n.r. FC Brașov) a trebuit să fie mutată pe Stadionul Muncipal pentru că era foarte mare cererea de bilete. Astfel că am jucat atunci cu peste 25 de mii de spectatori în tribune și am și câștigat cu 2-0. Ce momente frumoase”, a declarat Adrian Hârlab.

Unul dintre seniorii fotbalul brașovean spune că Stadionul „ICIM” avea ceva special în acele vremuri. „Nu știu ce, dar parcă simțeam altfel sprijinul fanilor atunci. Poate că faptul că era situat chiar între blocuri, că era lângă tine, acasă, făcea din stadionul ICIM un loc unde echipele adverse se temeau să vină. Arena era mai mereu plină, iar vuietul tribunelor, amplificat de blocurile de lângă, putea descuraja chiar pe oricine. Iar noi, cei care jucam acasă, parcă prindeam aripi și ne dădea încrederea că putem realiza orice”, a adăugat oficialul celor de la Kids Tâmpa Brașov.

Fotbalul s-a reîntors acasă

După o perioadă de declin în anii ’90, care a culminat cu desființarea echipei ICIM Brașov, stadionul cu același nume a trecut printr-o perioadă dificilă. După o încercare de modernizare, care a eșuat lamentabil, a ajuns într-o stare nu prea bună. Deși este un mare potențial pentru o bază sportivă cu care se poate mândri orice brașovean, ițele legislative încurcate în care se află au condus la un aspect dezolant, care nu îmbie la performanță. Chiar și așa, fotbalul și sportul în general a revenit pe arena „dintre blocuri”. Și asta datorită poate celui mai important proiect sportiv din Brașov în ultimii ani, numit ACS Kids Tâmpa Brașov. Un proiect care a luat-o de la zero și care a crescut ușor și constant, devenind un punct de referință pentru sportul local și nu numai. În anul 2020, chiar dacă era în plină pandemie, conducătorii clubului „alb-albastru” au pus bazele unei echipe de seniori, care să completeze piramida și să ofere copiiilor crescuți în „alb-albastru” șansa de a juca la seniori. Și de a o face în Liga a 3-a.

Prezența „urșilor” în Liga a 3-a a readus astfel și fotbalul de performanță pe ICIM. Iar legătura cu trecutul frumos al acestei arene o face Adrian Hârlab, un om care s-a bucurat foarte mult că poate pune umărul la un proiect ce promite foarte mult. „M-am bucurat și am acceptat cu mare drag să vin la Kids Tâmpa. Am fost fericit că puteam lucra din nou cu brașoveni, într-un proiect brașovean, care se dorește a reda strălucirea fotbalului de la noi într-o perioadă dificilă. Iar faptul că reveneam pe ICIM, o bază unde am cunoscut foarte multe succese ca jucător, m-a entuziasmat și mai mult. Am reușit să readucem acest stadion din nou în prim plan prin echipa de seniori de la Kids Tâmpa și prin formațiile ce participă în Liga Elitelor, iar ăsta este un mare plus pentru Brașov. Chiar dacă situația actuală este una delicată, cu această pandemie, astfel că nu pot veni foarte mulți fani la meciurile noastre, eu sunt sigur că atunci când se vor mai liniști lucrurile, stadionul ICIM va fi din nou plin, iar lumea va veni să ne susțină așa cum era pe vremuri cu echipa ICIM Brașov”, a mai spus Hârlab.

„O bucurie pentru fani”

Directorul tehnic al Kids Tâmpa Brașov speră ca gruparea „alb-albastră” să le ofere din nou brașovenilor motive de mândrie, precum o făcea formația la care el avoluat în anii ’70. „E dificil să comparăm cele două echipe, pentru că sunt perioade diferite și condiții sociale diferite, dar sperăm să ajungem și noi să avem succes și să ne creem o bază de suporteri pe care să-i facem mândri. Suntem încă la început, abia ne acomodăm cu al treilea eșalon fotbalistic. Dar încercăm să arătăm tuturor că avem inimă și suflet, care, combinate cu talentul tinerilor noștri jucători, ne pot oferi șansa de a ajunge la rezultatele pe care le dorim. E bine că avem din nou derby-uri pe ICIM, pentru că această arenă merită astfel de jocuri. S-a văzut și în jocul din Cupă cu SR Brașov din vară că putem face partide frumoase, plăcute ochiului pentru orice spectator și că putem să le aducem o mică bucurie fanilor sportului cu balonul rotund din Brașov într-o perioadă în care au uitat să zâmbească”, a conchis oficialul „urșilor”.
Și pentru că a vorbit despre derby-uri, pentru Kids Tâmpa Brașov urmează un nou astfel de meci, sâmbătă, 9 octombrie, pe ICIM, contra celor de la Olimpic Cetate Râșnov, în etapa a 7-a a seriei a 5-a Liga a 3-a.