Academia ACS Kids Tâmpa Brașov este de câțiva ani numărul 1 în Brașov și printre cele mai bune din țară. O spun rezultatele obținute, participarea an de an în Liga Elitelor, dar și faptul că „urșii” au constant jucători convocați la loturile naționale. După un an cu multe provocări, dar și cu rezultate frumoase, Cristian Cristea, coordonatorul minifotbal al academiei, dar și cel care a dus grupa U15 în semifinalele Ligii Elitelor și Cupei României, a făcut o analiză și a trasat câteva idei legate de următorul sezon competițional. Totul în interviul de mai jos.

Reporter: Cristian, cum ai vazut tu participarea la Liga Elitelor în sezonul 2021/2022, atât la U15 grupa ta, cât si la celelalte categorii de vârstă?

Cristian Cristea: A fost un an competițional plin pe provocări pentru clubul nostru în liga Elitelor. Faptul că în Liga 3 au jucat foarte mulți copii din academie a făcut ca grupele U19 și U17 să sufere din punct de vedere al efectivului și să nu obțină calificări în play-off. Chiar și cu această situație, grupa U17 a fost foarte aproape de calificare, doar neșansa făcând să nu obțină „biletele” pentru playoff. Când spun neșansă mă refer la multe puncte pierdute pe final de meci în urma unor greșeli personale. Faptul ca antrenorii nu s-au bazat constant pe tot lotul de jucători s-a văzut prin prisma rezultatelor. Grupa 2006 a avut un sezon bun, cel mai bun reper fiind faptul că 4 jucători au debutat în acest sezon la Liga3, Rareș Plăiașu fiind deja o certidutine în lotul echipei mari. Referitor la parcursul grupei 2007 s-a confirmat încă o data ca acești copii formează un grup valoros. Faptul că echipa a ajuns în fazele finale ale ambelor competiții arată că nimic nu a fost întâmplător.

R.: Ce ai remarcat in acest sezon?

C.C.: Nu putem nominaliza 1 sau 2 jucători, la nici una dintre grupe. Este important faptul că la fiecare grupă au jucat copii mai mici de vârstă și că aceștia au făcut față nivelului ridicat. Avem la fiecare categorie de vârstă jucători la loturile naționale și acest lucru confirmă faptul că se lucrează bine și că sunt copii cu calitate.

R.: Ai fost în top și in Liga Elitelor și în Cupa României. Ce a lipsit ca să ajungi și mai sus?

C.C.: Nu am fost eu în top. Au fost copiii. Anul acesta, atât eu cât și copiii, am avut norocul de a avea lângă noi un profesionist al fotbalului brașovean: domnul Adrian Hârlab. Un antrenor extraordinar, un om de calitate cu care pot să mă laud că am lucrat atât ca junior, senior și acum ca antrenor. Experiența dânsului a contat decisiv în obținerea acestor rezultate și pe această cale doresc să-i mulțumesc, și public, pentru tot. Voi aprecia și voi fi recunoscător întotdeauna profesioniștilor care m-au format și au fost alături de mine și în prezent cu un sfat sau o părere.
Nu știu dacă a lipsit ceva neapărat pentru a obține mai mult. Pur și simplu atât s-a putut. Trebuie să fim corecți și obiectivi și să recunoaștem că aceste rezultate vin pe un fond de autodepășire. Probabil că, dacă nu existau probleme cu accidentările pe finalul sezonului, puteam să avem rezultate puțin mai bune, mă refer aici la returul semifinalei Cupei de la Cluj și meciul cu Farul de la Constanța. Dar la ora actuala, FCSB grupa 2007 este de departe cea mai bună echipă din țară și personal cred că greu se poate forma o rivală care să le pună probleme în viitorul apropiat.

R.: Ca și coordonator minifotbal, cum a fost sezonul acesta și ce puteam face mai mult?

C.C.: În ceea ce privesc grupele de minifotbal, clubul Kids Tâmpa Brașov nu a pus niciodată accent pe rezultate la aceste categorii de vârstă. Până la 13 ani încercăm să punem accent pe o formare corectă a jucătorilor. Chiar dacă acest lucru poate însemna și meciuri pierdute, ne asumăm faptul că o dezvoltare corectă din toate punctele de vedere nu înseamnă neapărat și rezultate. Cred foarte mult în colectivul de la ACS Kids Tâmpa, de la președinte la antrenori, cu toții oameni pasionați și profesioniști, oameni care dorim să facem lucruri importante în sportul brașovean.

R.: Cum vezi următorul sezon, ce așteptări ai?

C.C.: Urmează un sezon nou, probabil cu noi provocări, în care trebuie să ținem ștacheta ridicată. După vacanță o să începem pregătirea, probabil vor apărea jucători noi în loturile de la elită. Important ca toți să fim conștienți că participarea în Liga Elitelor înseamnă multă muncă, sacrificiu și o mare oportunitate de a te măsura cu cei mai buni, săptămână de săptămână.