„Fă ce îți place în viață și nu vei munci o zi în viața ta!” – Așa sună o vorbă celebră, care i se potrivește de minune antrenorului coordonator al secției de scrimă de la ACS Kids Tâmpa Brașov, Sorin Mladin. Un om care și-a urmărit visele și care a reușit să îmbine un job foarte solicitant la SMURD cu pasiunea pentru scrimă. „Scrima a fost tot timpul marea mea pasiune. Am fost tot timpul atras de acest sport, pe care l-am practicat timp de 7 ani la Tractorul Brașov. La acea vreme Brașovul era o forță în scrimă, cu rezultate importante la Jocurile Olimpice, la Mondiale sau Europene. Iar asta atrăgea mulți copii care doreau să practice un sport frumos și să ajungă pe cele mai înalte culmi. Chiar dacă, ca și sportiv nu am avut rezultate notabile, decât pe plan județean, mi-a rămas în suflet această disciplină, pe care am ajuns să o iubesc. Astfel, în 2018 am făcut școala de antrenori și am primit oferta de a pregăti copii la un club din Brașov”, povestește Sorin Mladin.

Experiența acumulată, dar și pasiunea pe care o pune în orice face nu puteau să rămână neobservate, iar, din 1 septembrie 2021, Sorin este noul antrenor coordonator al secției de scrimă de la Kids Tâmpa Brașov. „A fost o ofertă binevenită a celor de la Kids Tâmpa de a mă alătura acestui proiect despre care am auzit numai lucruri frumoase. Deocamdată avem 18 copii, care au venit cu mine de la clubul unde am activat anterior, pe care dorim să-i creștem, dar vrem să mai aducem și alți copii care doresc să practice scrima. Am găsit la Kids Tâmpa un cadru profesionist, oameni calzi și primitori și dornici de a face lucruri mari. Și mă bucur foarte mult că am acceptat această ofertă”, a mai adăugat Mladin.

„Vreau pe podium la naționale”

Tehnicianul brașovean a vorbit și despre obiectivele sale pentru secția pe care o conduce la gruparea brașoveană: „Principalul obiectiv al meu este ca toți copiii să vină cu drag la sală, la antrenamente. Mi-aș dori să-i fac să iubească acest sport la fel de mult ca mine. Să vadă în practicarea scrimei ca pe o șansă de a se dezvolta ca oameni, de a crește frumos, de a parcurge o aventură a vieții cu momente care-i vor defini și îi vor ajuta pe mai târziu”.
„Pe plan sportiv, eu văd acest an 2022 ca pe unul de tranziție. Unul în care vom încerca să o luăm pas cu pas. Să ne acomodăm cu sala, pentru că doar de puțin timp am intrat în sala de antrenament specifică. Și una este să faci pregătirea la rece, cum se spune, cu accent mai mult pe factorul fizic, iar altceva este pe planșă. Se simte diferența, dar o să ne obișnuim repede. Targetul meu este să ajungem pe podium la campionatele naționale. Este un target realizabil, pentru că avem un grup de sportivi cu mare potențial”, a mai spus Mladin.

Sfaturi de la antrenorul Anei Maria Brânză

Antrenorul „urșilor” spune că este într-o continuă dezvoltare, pentru a putea să le ofere elevilor săi cât mai multe șanse de a reuși: „Scrima nu este un sport ușor. Necesită mai multe aptitudini, cu care te naști sau le dobândești pe parcurs. Iar un factor esențial este și îndrumarea. Să ai în față un om de la care să ai ce învăța. De aceea sunt într-un proces continuu de dezvoltare, de a acumula cunoștiințe și metode noi de antrenament pentru a le putea asigura acestor copii cele mai bune șanse de a reuși. Îmi doresc să aduc un suflu nou. Am o relație foarte bună cu Mihai Popa, cel care a descoperit-o pe Ana Maria Brânză, care ne ajută foarte mult, cu sfaturi și cu tot ce poate,  în acest proces de a da campioni la spadă din Brașov”.

Pasionat de mic copil de scrimă

Pentru Sorin Mladin, scrima a fost un sport care l-a atras de la o vârstă fragedă. „Când eram mic copil era o tradiție, ca să-i spun așa, ca după Revelion să tăiem brazii de Crăciun, să ne facem săbii din ei și să ne «duelăm». Erau adevărate «lupte» în jurul blocului și asta fost scânteia care mi-a aprins pasiunea pentru scrimă. Este ceva ce îmi place enorm, mi-a intrat în sânge și o să fac asta toată viața. Mă regăsesc în scrimă, sunt ca peștele în apă. Nu contează piedici sau conjuncturi. Sunt un tip foarte ambițios și vreau cu toată dorința să reușesc”, a mai adăugat Mladin.

Participant la prima intervenție SMURD

Scrima nu este singura pasiune a lui Sorin Mladin. Cealaltă este să salveze vieți. „Viața mea profesională, pe lângă scrimă, s-a legat și de activitatea mea de la ISU. Acolo am ajuns din sursă externă și am lucrat la început ca și cadru militar pompier pe partea de stingere incendii. Apoi am urmat niște cursuri de specializare la Oradea și am trecut la SMURD, un serviciu nou atunci în Brașov, care m-a atras foarte mult. Pot spune că sunt mândru că am participat la prima intervenție a SMURD Brașov în data de 5 septembrie 2008. A fost un moment important în vața mea și atunci am știut că asta îmi doresc să fac, să lucrez pe partea de reanimare și descarcerare. Și am făcut-o până am ieșit la pensie. A fost o experiență de viață, care mă va ajuta enorm pe partea sportivă”.