Cui nu-i place să danseze!? Dansul este ceva care atrage pe toată lumea și care poate exprima multe trăiri. Situat chiar la granița dintre sport și artă, cu elemente din amândouă, dansul este bucurie, pasiune, mișcare, emoție, grație, dar și mister. O disciplină sportivă care a crescut frumos în cadrul proiectului ACS Kids Tâmpa Brașov și care a reaprins plăcerea brașovenilor, și nu numai, pentru dans.

Iar meritul cel mai mare îl are antrenorul-coordonator ale secției de dans din cadrul grupării „alb-albastre”, Ana Maria Lita. Un om inimos, cu suflet mare, foarte pasionat de dans și care a arătat că, dacă vrei cu adevărat ceva, nimic nu te poate opri. Iar asta s-a văzut în 2021, când ea și fetele pe care le pregătește au câștigat toate cele patru competiții la care au participat: Bucharest Dance Festival, Sibba City of Dance, New Dance Festival și Carpatica Dance Fest.
„Dansul este pentru mine expresia fizică, prin mișcare și ritm, a relațiilor, sentimentelor și ideilor. Nimeni nu a inventat dansul, el este adânc înrădăcinat în inima fiecarei culturi de-a lungul istoriei, face parte din pulsul omenirii. Eu îl consider o artă, în care imaginile artistice sunt produse din sursele mișcărilor plastice, ritmice, bine aranjate și schimbul neîntrerupt al pozițiilor artistice ale corpului uman pentru o perioadă ritmică temporală. Dansul este interdependent legat cu muzica, cuprinsul imaginilor emoționale căreia își găsește întruchiparea în compoziția sa coregrafică, în figuri și mișcări. Îl văd ca pe o metodă de exprimare individuală și comunicare socială, dar și o formă de comunicare între tine și corpul tău, între tine și ceilalți oameni. Este o comunicare nonverbală, spontană, ceea ce implică participarea atât a conștiinței, cât și a subconștientului, o comunicare într-o situație destinsă, securizantă, pe care o creează ritmul muzicii și convenția socială care asociază dansul cu momente de divertisment, de «entertainment». Dansul este terapie, una de care toți avem nevoie”, a declarat Ana Lita.

Dansul, o îmbinare armonioasă între sport și artă

Antrenorul de la Kids Tâmpa a vorbit și despre cât de mult sport și cât de mult este artă în dans: „Bazele dansului ca și sport de performanță s-au pus de-abia la începtul secolului 20. Atunci s-au schimbat puțin lucrurile, arta dansului fiind eclipsată de competiția ce presupune abilități fizice și tehnice. Regulile dansului stabilesc niveluri de vârstă și clase calitative, figuri impuse, muzică standardizată, costumații specifice, iar toate aceste rigori îngrădesc în opinia mea, creația artistică”.

Ana Lita ne-a dezvăluit și ce înseamnă un antrenament de dans sportiv: „Am să vă împărtășesc câteva lucruri despre «Antrenamentul de Standard». Când spun antrenament de standard mă refer la lecția de antrenament în care se execută tehnică, coregrafii specifice dansurilor din secțiunea standard. Pregătirea organismului pentru efort pune accent deosebit pe grupele mari musculare (musculatura spatelui și a picioarelor) ele fiind «motorul» pentru o execuție tehnică riguroasă. Partea fundamentală a lecției de antrenament debutează cu exerciții de încălzire specifice, acestea fiind relativ complexe și suficiente pentru a creea fundamentul ședinței de antrenament. În perioada pregătitoare, specificul antrenamentului este dat de verificarea compozițiilor coregrafice sau montare de coregrafii noi, specifice. Ponderea în antrenament este dată de volumul mare de exerciții, deprinderi motrice specifice, la intensitate mică, complexitate medie sau mare. Se pune accent pe lucrul individual, în oglindă. Ca și pregătire fizică, exerciții pentru dezvoltarea musculaturii abdomenului, spatelui și picioarelor”.

Perioade diferite de antrenament

Antrenamentul de Standard are, desigur, compoziții diferite în funcție de perioada în care se situează sportivul, cea precompetițională, cea din timpul competițiilor sau cea de după întreceri. „Perioada precompetițională presupune un accent pe lucrul în pereche, corectarea tehnicii individuale și în pereche, poziție și echilibru desăvârșite, făcându-se apoi trecerea și la o pregătire tactică de concurs, unde accentul estetico-artistic reprezintă 50% din arbitraj. Pregătirea fizică preia tipologia antrenamentului și anume, se execută exerciții specifice dansului (sărituri, poziții de echilibru, întoarceri, etc.). Antrenamentul de Standard in perioada competițională se concentrează pe executii, care trebuie să fie cât mai apropiate de condițiile de concurs, să aibă o intensitate mare și o complexitate mare, un volum mic și tactica specifică. Antrenamentul de Standard în perioada de tranziție seamănă teoretic cu cel din perioada pregătitre, dar practic conținutul tehnic este legat și de rezultatul de la competiție. Apar indicații metodice specifice fiecărei greșeli tehnice apărute în concurs precum și reglări ale tacticii pentru competițiile următoare. Pregătirea fizică are din nou aspect general, iar suplimentar se lucrează pentru mobilitate și suplețe”, a mai adăugat Ana.

„Comunicarea este esențială în dans”

Dar ce ar fi dansul fără comunicare? Una nonverbală, în care dansatorul trebuie să exprime ceva pentru a-și face înțeles mesajul, pentru a da privitorilor acea senzație de bucurie, de fericire, de aspirație către a fi cel mai bun. „Comunicarea este atât de importantă în viața noastră de zi cu zi, iar capacitatea de a vorbi, a citi și a scrie este esențială. Dar v-ați întrebat vreodată ce limbaj are dansul? Frumusețea dansului este că putem exprima atât de multe fără să rostim un singur cuvânt. Știați că dansatorii folosesc coregrafiile pentru a comunica cu publicul? Da, este adevărat! Prin munca lor, încearcă să se conecteze cu oamenii și să provoace o reacție emoțională. Pentru a fi cu adevărat implicat ca dansator și pe deplin recunoscător ca membru al unui public, cred că nu trebuie să fii niciodată pasiv. Dansul este comunicarea activă – cu tine însăți, cu colegii și profesorii, cu publicul”, povestește tânărul antrenor brașovean.

„Dansezi cu sufletul”

Dansul este ca o poveste, spusă de un narator priceput, cu oameni speciali, care vor să atingă un nivel de exprimare foarte înalt, astfel încât mesajele lor să fie unele foarte bine înțelese: „Prin dans corpul tău transmite o poveste, scrisă în fiecare zi a vieții tale, și, uneori, chiar dacă încerci să ascunzi complet ceea ce simți, remarci că nu reușești de fiecare dată. Dansul îți permite să exprimi emoții și gânduri într-un mod de comunicare onest și poate atinge oamenii în moduri prin care cuvintele nu le pot pur și simplu”, ne-a spus Ana.

Ana Lita ne-a mai dezvăluit că stilurile de dans provoacă emoții diferite: „Dacă stilurile de dans precum contemporanul se pretează la descrierea demonstrativă a gândurilor, anxietăților și a temerilor noastre interioare, alte genuri sunt comunicative în moduri diferite. Ca de exemplu, atmosfera și comunitatea creată în lumea latino te face să dansezi cu sufletul. Dansul poate fi pentru tine (sau pentru alții) un mijloc de eliberare emoțională sau un mod care transmite bucurie și dragoste. Este o artă și o formă de comunicare, deoarece poate simboliza nu doar emoții și gânduri, ci și un foc care arde”.

Brașovenii au redescoperit dansul sportiv

Aș acum aminteam mai sus, anul 2021 a fost unul foarte bun pentru Kids Tâmpa Brașov. Unul care a adus și primele participări ale trupei brașovene la competiții, naționale și internaționale, dar a însemnat și rezultate foarte bune. Cu victorii la toate cele patru întreceri la care au luat parte, sportivele de la gruparea „alb-albastră” au arătat că Brașovul are un viitor în dansul sportiv.

„2021 a fost un an plin de emoții, cu primele noastre participări la concursuri. Suntem o trupă nouă (n.r. – numele de scenă a sportivelor brașovene este Ana Dance – Kids Tâmpa Brașov), cu o experiență foarte redusă, care de-abia acum începe să-și arate potențialul. Unul foarte mare după cum a văzut toată lumea, fetele noastre demonstrând că pot să «se dueleze» oricând cu cele mai bune din țară și nu numai. Rezultatele noastre nu sunt unele întâmplătoare. Sunt rezultatul unei munci asiduue. Ore de antrenamente, multă pasiune și ambiție au arătat că totul este posibil când îți dorești cu adevărat asta. Nimic nu este întâmplător pe lumea asta. Totul se obține doar cu sacrificii enorme și cu multă muncă. Pentru noi este doar începtul. Am arătat că avem un potențial uriaș, dar greul de-abia acum urmează. Mă bucur că le-am redescoperit brașovenilor pasiunea pentru dansul sportiv, dar asta ne obligă și mai mult. Ne obligă să tragem și mai tare și să arătăm că putem și mai mult. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au crezut în noi și ne-au susținut și le promitem că vom încerca să-i facem să fie mândri de noi și în 2022”, a mai adăugat Ana Lita.