A fost printre primii copii la primele antrenamente ale Tâmpei, în urmă cu mai bine de un deceniu. De cinci ani se află în Franța, iar de doi face parte din academia lui Lille OSC. Echipa de pe locul doi în clasamentul Ligue 1, la egalitate de puncte cu liderul Lyon, dar cu un punct peste PSG. Este vorba despre Iustin Grigore, pe care l-am „prins” în vacanța sărbătorilor de iarnă la Brașov, prilej cu care ne-a povestit câte ceva din experiența lui franceză.

„Am fost la un club mai mic pentru un an, iar apoi, alte două sezoane, la alt club nu foarte cunoscut. Nu este foarte ușor să faci pasul către o mare academie din Franța, dar am reușit să intru în cea a lui Lille. Am deja doi ani acolo și trebui să spun că nivelul este foarte ridicat, din toate punctele de vedere. Plec dimineața de acasă și toată ziua mi-o petrec la academie, cursuri, antrenamente, masă, odihnă. Bineînțeles, colegii care locuiesc în zone mai îndepărtate, sunt cazați tot la bază. Practic, academii cum este cea a domnului Hagi în țară sunt foarte multe acolo. Noi jucăm în campionat cu echipele din nordul țării, fiecare regiune are echipe bune de juniori și nivelul este unul ridicat. Muncesc pentru a ajunge să semnez la profesioniști. Banii nu sunt importanți la vârsta asta, dar e o șansă să-ți faci o carieră minunată”, spune Iustin, care rememorează și momentul mutării sale în „Hexagon”: „Tata a fost cel care a plecat cu serviciul. Am mers în vizită și m-am îndrăgostit de tot ce este acolo. Eram în clasa a șasea, în 2015. Traiul, școala, fotbalul, toate, așa cum le puteam vedea eu atunci, m-au făcut să vreau să rămân!”.

Impresionat de tot ce înseamnă LOSC

Joacă pe posturile de atacant și „număr 10” și a rămas impresionat și de ceea ce înseamnă clubul său pentru comunitate și cât de iubit este de fani: „Am fost, bineînțeles, la meciuri, oamenii sunt foarte atașați de tot ce înseamnă LOSC. Am prins un meci de Europa League cu 60.000 de oameni în tribune”.

Printre primii copii ai Tâmpei, în urmă cu peste un deceniu

Tânărul își amintește și momentele în care a început fotbalul, în curtea „urșilor”. „Aveam vreo patru ani, am fost printre primii copii care au făcut parte din club. Am fost antrenat de Florin Nistoroschi și Nicu Văduva. Cu băieții cu care eram coleg atunci mai țin legătura, Vadim Covalciuc, Sergiu Pârvulescu, care sunt și ei plecați la alte echipe, dar și cu dintre cei care joacă acum la Kids Tâmpa. Nico Antone, Denis Bărăgăoană sau cei din generația mea, 2004. Alex Mihăilă este cel mai bun prieten al meu, deoarece ambii am copilărit la Sânpetru. Vin rar la Brașov, în unele vacanțe, dar cât pot, mai vorbesc cu băieții. Am văzut că joacă la seniori, în Liga a 3-a și le țin pumnii!”, încheie tânărul jucător de la academia Lille Olympique Sporting Club.